Stedenbouwkundigplan Achter de Schans

Donderdag 14 oktober 2021

Stedenbouwkundigplan Achter de Schans: waterrijk en groen wonen in verschillende buurten

START VERKOOP WONINGEN EN KAVELS VANAF EINDE DIT JAAR

Wethouder Hans Tanis en projectontwikkelaars Jansen Bouwontwikkeling en Van Wanrooij Projectontwikkeling hebben het stedenbouwkundigplan voor fase 1 van nieuwbouwwijk Achter de Schans in Werkendam gepresenteerd. De nieuwe wijk, die in twee fases wordt gebouwd, kenmerkt zich door veel water en groen en een opdeling in verschillende buurten. In totaal komen er ongeveer 300 woningen, waarvan de eerste 150 woningen in fase 1 gebouwd worden.

Wethouder Hans Tanis: “Het stemt mij tevreden dat we weer een stap verder zijn bij dit grote project met veel nieuwe woningen. Het ontworpen plan ziet er schitterend uit en levert voor veel inwoners in Altena straks een geweldige plek om te wonen en te leven op. Er is veel ruimte voor water en groen in Achter de Schans.” Achter de Schans bestaat uit drie woonbuurten met allemaal een eigen invulling, sfeer en karakter. Die verschillen ontstaan door de openbare ruimte verschillend in te richten en door de bouw van woningen in verschillende architectuurstijlen.

Op de Rieteilanden
De meest noordelijke buurt bestaat, na de bouw van beide fases, uit twee eilanden omringt door water. Het uiterlijk van de woningen in deze buurt is divers. Dit komt omdat een deel als bouwkavel wordt verkocht voor de bouw van vrijstaande woningen. Ook komen er twee-onder-een-kapwoningen. Er is grote afwisseling doordat er geen twee dezelfde vrijstaande woningen of twee-onder-een-kapwoningen naast elkaar staan. Om te zorgen voor een prettige afwisseling is er veel vrijheid in vorm.

Er zijn natuurvriendelijke oevers en bermen langs de woonpaden waar de woningen aan gebouwd worden. Op deze paden is lopen en fietsen de standaard en is de auto te gast. Parkeren gebeurt op eigen terrein.

In ’t Veld
In ’t Veld is de grootste buurt van Achter de Schans. Deze buurt bestaat voor het overgrote deel uit rijwoningen en twee-onder-een-kapwoningen. Ook worden er sociale huurappartementen gebouwd. De woningen staan met de voordeur gericht op de openbare ruimte en de tuinen zijn aangrenzend aan een middenterrein.

Als straks beide fases van Achter de Schans gebouwd zijn, ligt er centraal in de wijk, een brede watergang. Hierlangs worden groene oevers aangelegd waar bewoners kunnen verblijven en elkaar kunnen ontmoeten. Ook hier is de auto te gast. Parkeren gebeurt aan de randen van de buurt of op parkeerhoven in het midden van de bebouwing. De inrichting aan de rand van deze buurt is meer traditioneel met een stoep en rijweg met aanliggende parkeerplaatsen. Deze straten zijn geschikt om verkeer van de buurt af te wikkelen en zijn daarom aangesloten op de Lange Wiep.

Aan de Dijk
De buurt Aan de Dijk wordt in zijn geheel in fase 2 gebouwd. Deze buurt heeft het karakter van een boerenerf met boerderij- en schuurwoningen.

Verkoop woningen
De bouw van fase 1 gebeurt in verschillende etappes. Eind dit jaar start de verkoop van de bouwkavels die de gemeente verkoopt. De projectontwikkelaars starten eind 2021, begin 2022 met de verkoop van de eerste woningen. “We staan te trappelen om de verkoop af te trappen” vertellen Frank Kremer van Van Wanrooij Projectontwikkeling en Tim Smulders van Jansen Bouwontwikkeling. Naar verwachting gaan eind 2022 de eerste palen de grond in.

Inschrijven voor nieuwsbrief
Op deze website kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief, zodat u op de hoogte blijft van het laatste nieuws over het project.

Download achtergrondinformatie en impressies
- Toelichting stedenbouwkundig plan
- Impressie van het stedenbouwkundig plan
- Buurtindeling
- Kaart met woningtypen

Download de impressies

Impressies stedenbouwkundigplan